قالب سازی Molding

با پیشرفت تکنولوژی در بخش ماشین افزار و نرم افزار، صنعت قالب سازی به دلیل کاهش زمان تولید و همچنین امکان ساخت قالب های پیچیده پیشرفت چشمگیری داشته است. قالب یک بلوک تو خالی است که با مواد مایع یا قابل انعطاف مانند پلاستیک، شیشه، فلز و مواد سرامیکی پر می شود. برای تولید تمام قطعات نیاز به تهیه قالب است که جنس و ویژگی های قطعه تعیین می کند که قالب با چه روشی ساخته شود. طراحی قالب بر شکل، پیکربندی، کیفیت و یکنواختی محصول ایجاد شده از طریق روش های قالب سازی تاثیر می گذارد. مشخصات نا مناسب می تواند باعث خوردگی ابزار یا مواد و همچنین کیفیت پایین محصول شود در حالی که طراحی موثر می تواند کارایی و زمان تولید را بهبود ببخشد. قالب سازی مهمترین بخش تولید قطعه می باشد، که نیاز به دقت و مهارت خاصی دارد. قبل از ساخت قالب نیاز به طراحی دقیق و مشخص توسط یک طراح حرفه ای است. مجموعه ایزوصنعت با مهندسین مجرب و سالها تجربه انواع قالب های صنعتی را با بهترین کیفیت ومناسب ترین زمان تولید کرده است.

انواع قالب ها

     

مراحل تولید قالب

اولین مرحله از ساخت یک قالب طراحی نقشه های قالب توسط نرم افزارهای کاتیا Catia برای نقشه های سه بعدی و اتوکد برای نقشه های دو بعدی می باشد که مستلزم رعایت نکات و اندازه گیری دقیق با دید حرفه ای به قطعه است.

مرحله بعد واحد فرزکاری که با استفاده از دستگاه فرز اشکال پیچیده تولید میشود است. پس از آن واحد تراشکاری که وظیفه ی شکل دهی به فلزات به روش براده بردای است، اقدامات لازم را بر روی فلز انجام میدهد.

مراحل دیگر واحد های سنگ زنی که در آن مواد اضافه و براده ها از روی قالب با سایش برداشته میشود، سوراخ کاری که بخش های مورد نیاز با مته برش داده میشود و قلاویز کاری که درصورت نیاز به دنده کردن قالب روی فلز انجام می شود.

واحد پلیش کاری و پس از آن حکاکی و در صورت نیاز عملیات حرارتی که همان گرم و سرد کردن مواد در زمان های مشخص است، بر روی قالب صورت میگیرد.

پلیش کاری نهایی و روکش کروم سخت که ایجاد لایه ای از جنس کروم برای بالا بردن مقاومت قطعه در برابر سایش است، آخرین واحد انجام کار بر روی قالب می باشد.

در ساخت قالب در صورت نیاز از مهندسی معکوس در مرحله ی قبل از طراحی و نقشه کشی استفاده می شود که در آن قطعه مورد نظر مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.

 

 

سوراخ کاری

سوراخ کاری

به فرآیند ایجاد برش در قطعه به وسیله ی مته و برداشتن براده، سوراخ کاری گفته می شود. یکی از مراحل تولید قطعه و قالب سازی عملیات سوراخ کاری است که بخشی از فرآیند ماشینکاری می باشد. سوراخ کاری حفره هایی است که در بدنه قطعه ایجاد می شود و برای متصل کردن قطعات به یکدیگر بکار گرفته می شود. ممکن است سوراخ های ایجاد شده کمی بزرگتر از مته مورد استفاده باشد و دقت بالایی نداشته باشد ولی باید...

فرزکاری

فرزکاری

رزکاری یکی از مراحل قالب سازی برای تولید قطعات صنعتی و شایع ترین نوع ماشینکاری در ساخت قالب صنعتی می باشد که در آن فرآیند براده برداری و ماشینکاری نهایی روی قطعه صنعتی انجام می شود و ویژگی هایی را برای قطعه صنعتی ایجاد می کند. فرآیند ماشینکاری با استفاده از برش های دوار برای حذف براده می باشد که می تواند بر روی یک یا چند محور با سرعت و فشار متفاوت صورت بگیرد. فرآیند فرزکاری نیاز به ماشین فرز، قطعه کار، نگه دارنده و ...

قلاویز کاری

قلاویز کاری

به فرآیند تراشیدن و ایجاد رزوه های داخلی قلاویز کاری گفته می شود. که یکی از مراحل تولید قطعه و قالب سازی می باشد. قلاویز ابزاری است که به منظور تراشیدن و دنده کردن فلز، چوب و پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد که به آن رزوه می گویند. ابزار قلاویز از جنس فولاد ساخته می شود. تنه قلاویز از بخش رزوه تراش باریکتر است. شیارهای بین لبه های برنده قلاویز در بخش رزوه، خیاره نامیده می شود. قلاویز کاری به دو صورت دستی و ماشینی...