قالب لاستیک و انواع آن
ساخت قالب لاستیک
قطعات لاستیک به جز تایر و تیوب به سه روش تولید می شود.
1- روش تزریق لاستیک Injection
2- روش ترانسفر
3- روش لقمه ای
روش تزریق لاستیک
در این روش تولید قطعات لاستیکی به روش تزریق مستقیم injection انجام می شود که مزایای زیادی دارد. با توجه به زمان پخت طولانی قطعات لاستیکی در روش تزریق لاستیک یا تزریق مستقیم کامپاند با مواد آماده شده برای تزریق به صورت نوار درآمده و از طریق سیلندر و ماردون موجود دستگاه تغذیه شده و در قسمت جلوی ماردون انباشته شده سپس به داخل قالب تزریق می شود. روش تزریق لاستیک همانند تزریق پلاستیک می باشد و به دو صورت عمودی و افقی انجام می شود.
مزایای روش تزریق لاستیک
1- با توجه به اینکه دو کفه ی قالب جفت شده و کاملا تحت فشار به هم پسبیده و سپس مواد تزریق می شود و در صورت بی عیب بودن قالب قطعه ی تولیدی بدون هیچگونه پلیسه ای تولید می شود.
2- با توجه به بالا بودن زمان پخت لاستیک و بالا رفتن هزینه تمام شده قطعه در این روش چون در سیکل قبل مواد تزریقی در سیلندر انباشته و آماده تزریق بوده کمی گرم شده که این باعث تزریق راخت تر می شود و از طرف دیگر زمان پخت را 30 تا 40 درصد بسته به فرمول کامپاند کاهش می دهد.
روش ترانسفر(تزریق غیر مستقیم)
در این روش مواد خام لاستیک (کامپاند) داخل سیلندر که جزئی از قالب است ریخته شده و به وسیله پرس و فشاری روی پیستون(بخشی از قالب) از سوراخ های ریزی که در انتهای سیلندر تعبیه شده کامپاند به حفره های قالب هدایت می شود که شکل قالب را گرفته و بسته به فرمول تولید شده کامپاند زمان پخت داده می شود. لازم به ذکر است در این زمان در صفحه بالا و پایین پرس با دمای کنترل شده قالب را گرم و برای پخت آماده می کنیم .
روش لقمه ای
این نوع قالب ها وزن قطعه محاسبه شده و کامپاند مورد نظر با احتساب وزن قطعه بین 5 تا 10 درصد بیشتر وزن شده و بریده می شود و داخل قالب گذاشته و به وسیله پرس دو کفه قالب با فشار پرس به هم نزدیک می شود و تا زمانی که دو کفه به هم بچسبد تحت این فشار قرار دارد سپس فشار پرس به حالت ثابت درآمده و زمان پخت شروع می شود. در این روش بیشترین پلیسه را ایجاد می شود.
بیشترین میزان تولید پلیسه در روش لقمه ای و بعد از آن روش ترانسفر می باشد و در روش تزریق لاستیک هیچگونه پلیسته ای ایجاد نمی شود.
پلیسه ها را می توان به روشهای متعددی از بین برد
1- روش پانچ که برای قطعاتی مورد استفاده قرار می گیرد که شکل قطعه محدودیت ایجاد نکند.
2- روش ازت که در این حالت قطعه تولید شده در مخزنی ریخته شده و گاز ازت در آن دمیده می شود و قطعه را در دمای زیر صفر قرار داده و با دوران مخزن به علت اینکه اصولا اضافات مواد نازکتر از قطعه می باشد خشک و شکننده شده و با ضرباتی که به یکدیگر می زنند از هم جدا می شود.روش ازت در بعضی از فرمول های کامپاند کیفیت قطعه را کاهش می دهد که برای عموم قطعات مورد استفاده نیست.
3-روش سانتریفیوژ که قطعات را داخل سیلندر موجود ریخته و این سیلندر با دوران زیاد کار سانتریفیوژ را انجام داده و قطعات میل به چسبیدن به دیوار سیلندر را دارند. در کف سیلندر تعدادی سگمنت تعبیه شده که زمانی که این قطعات به دیوار میچسبند سگمنت ها قطعات را دوباره به سمت بالا پرتاب کرده و در این فعل و انفعالات پلیسه ها از قطعات جدا شده و به وسیله پمپ وکیومی که در بالا طراحی شده از سیلندر خارج می شوند.
قالب پکینگ تا قطر یک متر
از انواع قالب های قالب پکینگ می باشد که قطعات پکینگ را می توان به روشهای مختلف تولید کردقطعات از جنس پلاستیک پلی یورتان یا از جنس لاستیک، بسته به مورد استفاده پکینگ می باشد که قالب های لاستیکی به هر سه روش تزریق لاستیک (مستقیم) و روش ترانسفر(تزریق غیر مستقیم) و روش لقمه ای می باشد. اما به دلیل حساس بودن ابعاد پکینگ و لبه های آن پیشنهام می شود به روش تزریق لاستیک انجام شود.